perjantai 3. tammikuuta 2014

Navidad y año nuevo

Hola

Vuosi ehti jo vaihtumaan, mutta palatkaamme vielä hieman ajassa taaksepäin joulukuun puolen välin paikkeille. Oikeastaan jo viikko 50 oli todella tapahtumarikas.

Maanantaina meillä oli aamulla esiintyminen kuoron kanssa. en siis mennyt kouluun ollenkaan. Esitys meni oikeastaan aika huonosti. Emmekä esittäneet yhtä kappaletta, joka oli erikseen tilattu tilaisuutta varten, ja saimme siitä sitten palautetta myöhemmin. Emme siis esittäneet sitä koska se ei oikein sujunut kovin hyvin… Esityksen jälkeen menimme ostamaan porukalla kiinalaista ruokaa ja lähdimme Nixonin kanssa metsästämään jostain syömäpuikkoja. Oli aika hauskaa katsella kun mun kaverit yrittivät syödä riisiä puikoilla.

Kuorolaisten kanssa :)
Meillä oli myös keskiviikkona esitys keskustassa aamulla. Se sujui ihan kohtuullisen hyvin ja iltapäivällä hengailin taas kuorolaisten kanssa. Ja perjantainakin meillä oli ensin iltapäivällä harjoitukset kuoron kanssa ja iltapäivällä esitys yliopistolla. Me mentiin sen jälkeen porukalla syömään ostarille. Hauskaa oli J

Lauantaina siivosin ja etsin kaupungilla lahjaa mun ”salaiselle ystävälle”. Meillä oli sunnuntaina vaihtareiden ja heidän perheiden kesken pikkujoulut. Me oltiin arvottu aikaisemmin kaikille ”salaiset ystävät”, eli joku, jolle täytyy sit ostaa lahja. Lauantai-illalla menimme sitten vielä naapuriin yhden tytön synttärijuhliin. Ja siis täällä on tapana pitää juhlia tosi myöhään. Me mentiin sinne juhliin joskus kymmenen maissa ja palattiin kotiin puoli kahdelta…

No sunnuntaiaamuna sitten nousin jo joskus kahdeksalta keittämään punajuuria valtavaa rosollia varten. Joskus puolen päivän maissa saapuivat Josepha, Lea ja Holly kokkaamaan jotain saksalaisia (joulu)ruokia. Myöhemmin saapuivat vaihtarit Mantasta perheidensä kanssa ja lopulta loput Portoviejon vaihtarit perheineen. Aloitimme pikku juhlamme syömällä. Simon ja Håvard olivat tehneet riisipuuroa, Christph lasagnea, Rosa ja Luca tekivät sellaista saksalaisia täytettyjä pastoja ja joku teki perunasalaattia. Sen jälkeen meillä oli salsan tanssimiskilpailu. Se oli aika hauskaa. Myöhemmin jaoimme lahjat. Sain Cristophilta nutellaa ja nallekarkkeja :3

Viimeisenä koulupäivänä meillä oli bileet. No meidän luokan bileet kaatuivat siihen että muusiikkivastaava ei saapunutkaan kouluun, joten se siitä musiikista… Mutta ei se mitään sinänsä. seikkailimme sitten kaikissa muissa luokissa bailaamassa. Nämä juhlat olivat siis aamulla. Ne alkoivat joskus kahdeksalta ja loppuivat yhdentoista maissa. Ja ennen lähtöä muut saivat lämpimän lounaan. Tarjolla siis oli riisiä ja kanaa. Yleensähän meillehän ei ole tarjolla lämmintä lounasta, ja tämäkin poikkeus oli toki etukäteen järjestetty ja maksettu, mutta varmaan ihan kivaa vaihtelua J


Illalla meillä oli taas kuoron kanssa esitys. Sen piti alkaa joskus kuudelta, mutta ecuadorilaiseen tapaan se alkoi puolitoista tuntia myöhemmin. Esityksen jälkeen menimme taas porukalla syömään ja sen jälkeen menimme karaokeen. Se oli ihan superkivaa!!!
Seuraavana päivänä menimme mun papín ja veljen, Edun, kanssa Guayaquiliin. Heräsin sitä varten aamulla joskus viideltä. Mutta otin mun tyynyn mukaan matkalle ja nukuin autossa sitten lisää. Kävimme muutamassa isossa kauppakeskuksessa ja isolla kauppa-alueella etsimässä telkkaria ja kaiuttimia. Se oli siis melko pikainen reissu Guayaquiliin, mutta tykkäsin siitä siltikin.


Portoviejon ja Mantan vaihtarit perheineen

Jouluaattoaamuna kävimme aamulla kaupungilla ostoksilla mun papín ja serkun kanssa. Illalla sitten menimme tätini luo juhlimaan joulua. Olimme arponeet perheen kesken myös ”salaiset ystävät”. Mä sain yhden serkkuni poikaystävän, jonka oli tavannut vain kerran… Mä sain mun tädiltä kellon ja rannekorun.
Keskiyön jälkeen oli illallisen aika. Mulle oli tarjolla riisiä jonka seassa oli rusinoita ja saksanpähkinöitä, perunasalaattia ja sellaista hapanta kasvisjuttua. Joskus kahden maissa sitten palasimmen kotiin.


Olin sinänsä aika yllättynyt siitä, miten täällä vietettiin joulua. Siihen nähden, että sitä ruvettiin odottamaan jo syyskuun alussa, ostamaan lahjoja lokakuussa ja kauhistelemaan sitä, ettei talossa ole vielä joulukuusta marraskuussa, sitä juhlittiin tosi pienesti. Jotenkin odotin jotain suurempaa.

Mutta täällä joulu on lähinnä vain lapsia varten. Uusi vuosi on se JUTTU. Täällä Ecuadorissa on sellainen perinne, että hommataan paperisia nukkeja, añoviejoja, ja ne poltetaan sitten uutena vuotena. Eli ikään kuin poltetaan edellinen vuosi pois ja aloitetaan alusta. Täällä on myös sellainen hassu tapa, että miehet pukeutuvat naisiksi ja tanssivat kadulla keräten rahaa. Kävimme päivällä ajelemassa kaupungilla kattelemassa añoviejoja ja iltapäivällä nukuin varastoon. Puoli yhdentoista maissa lähdimme Mantaan, ja noin 20 minuutin matkustamisen jälkeen meidän auton vaihdekeppi meni jumiin, ja jouduimme palaamaan ja vaihtamaan autoa… Saavuimme Mantaan tasan kahdeltatoista. Söimme hotellissa uudenvuoden illallisen ja noin tunnin jälkeen menimme hotellin juhlaan. Ja siellä sitten juhlittiinkin aamu kuuteen asti.


Että sellainen joulu ja uusi vuosi tänä vuonna. Täällä ei valitettavasti tykätä turhaan lomailusta ja sen takia koulu alkoi jo toinen päivä tammikuuta… Oppitunnit alkavat tosin vasta maanantaina, että onhan se melkein kuin lomailua, täytyy vaan nousta joka aamu varttia vaille kuusi…  -____-



Guayquil 

Navidad

JÄTTIMÄINEN añoviejo






Year had already exchanged, but let’s go back a little further back in time around mid-December.

On Monday morning we had presentation with the choir. So I didn’t go to school at all. Presentation went quite badly. After the show we went to buy Chinese food with the choir, and we went to search some chopsticks. It was pretty fun to watch when my friends tried to eat rice with chopsticks.

We also had a presentation on Wednesday, in the centre in the morning. It went quite well. And on Friday afternoon we practised first and at night we had one presentation more. And after that we went to dinner to the mall. We had a lot of fun J

On Saturday I went to the centre to look for a gift to my "secret friend". We had the Christmas party on Sunday with the exchange students and their families. We were drawn for all the “secret friend", that’s, someone to have to buy a gift. On Saturday evening we went to the neighbour to one girl's birthday parties. Parties usually starts here really late. We went there around ten o’clock and returned to home half past one…


Well, on Sunday morning I woke up early to cook one huge rosolli. Sometimes around twelve arrived Josepha, Lea and Holly to cook some Germans (Christmas)food. Later, the exchange students arrived from Manta with their families and, ultimately, the rest of the exchange students from the Portoviejo and their families. We started our celebration by eating little. Simon and Håvard had made rice pudding, Christph made lasagne, Rosa and Luca made ​​a German stuffed pastas and someone made a potato salad. After that we had a salsa competition. It was pretty fun. Later, we shared gifts. I got Nutella and gummy bears : 3

On the last school day, we had a party. Well our class party fell because we haven’t had music ... But it didn’t matter in itself. The party was, in the morning. They started eight o’clock and finished at eleven o’clock. And before leaving the other received a hot lunch. It was rice and chicken.

In the evening, we were again with the choir presentation. It was supposed to start, around six, but in the Ecuadorian way it started one and a half hours later. After the show, we went to dinner with a group again, and then we went to karaoke. It was a super nice! !


The next day we went to Guayaquil with my dad and brother to search TV and So it was quite a quick trip to Guayaquil, but I liked it.

Christmas Eve morning we went shopping in the city at the morning with my dad and my cousin. In the evening, then we went to my aunt to celebrate Christmas. We had had drawn "secret friends" in my family. I got one of my cousin's boyfriend, who I had met only once ... I got a watch and bracelet from my aunt.
After midnight was dinner time. I had also served with rice which was mixed with raisins and walnuts, potato salad and a sour vegetable thing.

I was quite surprised about how Christmas was celebrated here. In the light of that fact, people began to wait for the beginning of September, to buy gifts in October and to horrified the fact that the there’s not Christmas tree in the house yet on November. Somehow, I was expecting something bigger.

But here, Christmas is mainly for children. The New Year is the THING. Here in Ecuador there is a tradition that they do paper dolls, añoviejos, and they are burned in the New Year. That is, as it were burned in the previous year and new start to following year. There is also a funny tradition that men will wear like women and dance in the street collecting coins.

Half past ten we left from home to Manta but after about 20 minutes something happened to our car, and we had to go back and change the car... We arrived at Manta exactly twelve o'clock. We ate at the hotel on New Year's dinner and about an hour after we went to the hotel’s party to celebrate. And then we until six o’clock.

That kind of Christmas and New Year this year. Here, unfortunately, the school began already the second day of January... 



Tällaisia löyty tosta naapurista uutena vuotena :)


Feliz año 2014 a todos!

Adios y hasta luego
Tara J


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti