tiistai 17. syyskuuta 2013

En Ecaudor hay muchas frutas extrañas


Hola!
Keskiviikkona tuli täyteen neljä viikkoa siitä kun saavuin tänne Ecuadoriin. Jee jee :). Vielä on yhdeksän kuukautta jäljellä. Onneksi.
Käytiin viime viikon sunnuntaina Lucan, Adrianin, joka on mun luokkakaveri ja Lucan kaveri, mun siskon ja mun hostäidin kanssa kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa nähtiin myös yks valtavan iso iguaani. Oltiin bongattu Lucan kaa edellisellä viikolla yhdessä puistossa pari pienempää. Puutarhassa oli kaiken näköisiä kasveja ja kukkia. Tykkään ku täällä on niin paljon kaiken värisiä kukkia joka puolella. Käytiin myös yhessä puistossa oleilemassa. Puistossa oli myös lampi ja kanootteja, joten otettiin yks kanootti ja mentiin kaikki, paitsi mun hostäiti, vähän melomaan. Mun sisko ei kyllä tykänny siitä kovinkaan paljoo, joten päästettiin se rantutumaan ja jatkettiin kolmisen Adrianin ja Lucan kanssa. Lammessa oli myös suihkulähde ja meillä oli kuuma, joten käytiin vähän jäähdyttelemässä. Ja Luca osas hienosti Adrianin avustuksella ohjattuu meidät just siihen kohtaan jossa vesi suihkus oikein kunnolla. Joooten kun lopetimme, olimme kaikki aivan läpimärkiä. Mutta oli kyllä mukava sen jälkeen istua auringossa, syödä jätskii. Eikä ollut ollenkaan kuuma enää, vaan just sopiva ;)

Puu, joka näyttää kuolleelta.
Kumpaan suuntaan tää oikein kasvaa.













Viime perjantaina Adrian ja Luca oli meillä ja me kokattiin yhdessä mun siskon kanssa. Meillä kesti vähän aikaa ruokakaupassa, ku yritettiin löytää oikeita aineksii ja niitten nimiä. Välillä Puhuttiin englantii ja välillä espanjaa ja Luca sano välillä jotain saksaks. Adrianilla oli varmaan hauskaa kuunnella ku mä tai Luca yritettiin selittää jotain in Spanglish mun siskolle, ku hän osaa vaan espanjaa. Kivaa oli ja olin niin täynnä ku oltiin syöty. Tein meille pienen kasviswokin ja Luca valmisti saksalaista perunasalaattii, joka oli tosi hyvää, ja jotain täytettyjä makaroonijuttuja. En muista mikä sen ruoan nimi on, mutta hyvää se oli :)
Tällä viikolla on nyt ollu joka päivä tanssi harjotukset. Maanantaina oli yhden meidän luokkalaisen tytön luona, ja eilen ja tänään oli koululla. Tiistaina, keskiviikkona ja torstaina oli harjotukset puol kahelta, joten en ehtiny käymään kotona syömässä. Käytiin maanantaina Adrianan, Jenyn ja Adrianin kanssa syömässä jotain taikinapötköjä, joiden sisällä oli juustoa, ja friteerattuja banaaneja. Tiistaina join ihan sairaan hyvän makuista ananaspirtelö. Jeny kysy multa että juonko mä ikinä Suomessa pirtelöä. Sanoin et joo, mutta täällä ne on paljon parempii ku ne voi tehdä tuoreista hedelmistä. Ja torstaina oli epanadojen vuoro. Se on sellanen rasvassa paistettu taikinanyytti, jonka sisällä on joko juustoo tai kanaa. 

Amigas Adriana y Jeny.

Voin nyt sitten varmaan jatkaa kertomalla ruoista kerran ku oon jo alottanu. Täällä syödään tosi paljon platonoita/platonoksia, en tiedä miten se taipuu. Mutta se on siis ikää kuin raaka banaani eikä oo makee vaan suolainen. Ja vähän puisevan makuinen. Ja sitä voi syödä melkein missä muodossa vaan. Murskana, rasvassa paistettuna, ikään kuin sipsinä tai ranskalaisina, siitä voi tehdä pieniä kasvispalleroita tai pihvejä, sitä voi olla keitossa. Siis ihan miten vaan. Käydään aina välillä ostamassa uus terttu/oksa/nippu (en tiedä millä nimellä sitä pitäs kutsuu) kotiin.
Kun koulu loppuu puol yheltä, meen kotiin ja syön mun siskon kanssa lounaan, joka on yleensä keittoa ja joskus riisiä keiton kanssa. Joskus myös salaattia. Keitto vaihtelee aika paljon. Joskus on kasvissosekeittoa ja joskus on keittoa, jossa on linssejä ja kananmunia. Tänään oli linssikeittoa, jonka seassa oli kananmunaa ja spagetin pätkiä. Kuulostaa ehkä vähän oudolta, mutta maistu hyvältä. Tykkään paljon salaateista joita mun sisko tykkää tehdä ja syödä. Yks on seuraava; jäävuorisalaattia, tomaatteja, paprikoita, jotain hauskoja suolasia siemeniä, jotka on pehmeitä, punasipulia ja limettiä. Se on tosi raikas ja hyvänmakuinen. Limettiä on joka salaatin kanssa.
Suolan käyttö on melko runsasta. Just kaikissa salaateissa on aika paljon suolaa. Juusto on ihan älyttömän suolasta, vähän kuin liottamaton halloumi-juusto. Hedelmiä syödään suolan kanssa. Kuten tamarindia ja vihreitä mangoja. Me encanta!!! Vihreet mangot. Niin herkullisia. Tykkään paljon enemmän kuin keltaisista. Siis sama hedelmä, mutta poimittu ennen ku se muuttuu keltaiseksi ja makeaksi. Niitä myydään vähän kaikkialla. Ja niiden kanssa on aina limettiä ja suolaa. Niin hyvää! :D


Jäätävän kokonen iguaani :)

On last Wednesday I had been here four weeks. Jee jee :) There are still nine month left. Luckily.
We were in botanic garden with Luca, Adrian, he is my classmate and Lucas friend, my sister and my host mom last Sunday. We saw there one really big iguana. It wasn´t first time that I had seen iguanas while being here, but it was really big. There were really many different plants and flowers in the garden. Here are really much different kind of flowers in different colours. I like really much. We also were in one park. There were a little pond in the park. So we went to canoeing. My sister didn´t like that much, so we let her go. There were also one fountain in the pond, and we were so hot. So we took a little shower. And when we were ready and finished canoeing, we were totally wet. But we weren´t hot anymore.
Luulin muovilinnuks kun se kyttäs kaloja niin keskittyneesti.



And last Friday Adrian and Luca were in my home and we cooked together with my sister. We were in the supermarket long time, because it was a little bit difficult to find right ingredients or know the names. Sometimes we spoke English and sometimes Spanish. And Luca said something in German sometimes. Mostly Luca and I spoke Spanglish (Spanish + English = Spanglish) to my sister. Nice to Adrian, because he only know Spanish… It was really nice night and I was so full when we finished eating. I did vegetables wok and Luca did German potato salad and some food witch name I already forgot. But it was really good. ;)
We have had dancing class every day in this week, but not on Friday. On Monday we were in my classmate’s house. In other days classes have been at the school. On Tuesday, Wednesday and Thursday I didn´t have time to go home to eat lunch. On Tuesday I ate some dough things with Adriana, Jeny and Adrian. There were cheese inside of dough. On Wednesday I drunk really good pineapple milkshake. Jeny asked me that do I ever drink milkshakes in Finland. I said that yes, but here they are much more delicious, because they are made by fresh fruits. On Thursday was time to eat Empanadas. It is a dough pack which is fried in oil. And there is cheese or chicken inside. 
 
Mikä kukka? Mikä puu?

Okei maybe I can continue to telling something about food, when I already started. People here eat really much Platanos. It´s a green banana. And it´s salty not sweet. It taste a little like tree. And you can put that in every food. You can eat it when it´s fried in oil, like French fries or chirps, you can make little balls or steaks from that, and you can eat it in soups. We go and by one branch/cluster/pack (I don´t know what´s right word) to our home.
When school ends at half past twelve, I go to my home and eat lunch with my sister. Usually our lunch is some soup and sometimes rice with it. And sometimes also salad. Soups are really different. Sometimes soup is mash soup, sometimes there are lentils and eggs. Today there were eggs, lentils and pieces of spaghetti. I know it sounds really weird, but it tasted good. And I like really much salads my sister like to make and eat. One of my favourites is like this: iceberg salad (I don´t know if there are really that word in English…), tomatoes, paprikas, some nice seeds, which are soft, onions and limes. It´s really fresh and taste good. There are limes in every salad.
They use quite much salt in every food. Like in every salad includes much salt. Cheese is really salty, like halloumi when you haven´t soaked that. And you can eat fruits with salt. Like tamarind and green mangos. Me encanta!!! Green mangos. They are so delicious. I like them really much more than yellow ones. It is the same fruit, but this is picked before it´ll turn into yellow and sweet. You can buy them everywhere. And there always salt and limes with them. Sooooo delicious! :D


Hasta luego
Tara



1 kommentti: